Geluksroute Roerdalen fietsen

17 mei 2019

Van fietsen door mooie natuurgebieden word je waarschijnlijk al heel gelukkig, maar van deze route word je extra blij. Deze fietstocht neem je namelijk mee langs de plekken waar de inwoners van Roerdalen gelukkig van worden. Ervaar de stilte van het bos, proef de gezellige sfeer en geniet van de gastvrijheid van de dorpjes en neem de tijd om deze geluksplekken op je in te laten werken.

Onderaan dit artikel vindt u een ervaringsomschrijving van iemand die de tocht heeft gefietst. De tocht blijkt niet heel geschikt voor de racefiets te zijn.

25 plekken van geluk

Het officiële start- en eindpunt van deze route ligt in het dorp Sint Odiliënberg, op 3 km van Vakantiepark ’t Posterbos. Maar u kunt ook vanaf knooppunt 69 direct vanaf Posterbos starten. De route loopt vlak langs het park!
Vanuit hier verken je mooiste plekken van de gemeente Roerdalen. De gemeente Roerdalen bestaat uit zes dorpen met 20.000 inwoners. Al deze mensen proberen net als iedereen zo gelukkig mogelijk te zijn en daarvoor bezoeken ze allemaal hun eigen geluksplekken naar keuze. Uit al deze plekken zijn uiteindelijk 25 plekken van geluk gekozen door de gemeente, waarvan zes plekken voor kinderen.

Actief werken aan gelukkig zijn

Op elke plek krijg je drie leuke tips om uit te voeren. Probeer deze tips samen met anderen uit en het geluk komt vanzelf. Het is belangrijk om ook daadwerkelijk creatief en actief bezig te zijn. Van alleen lezen over geluk zul je waarschijnlijk niet snel gelukkiger worden. Je moet er nu eenmaal iets voor doen.

Meer informatie

Hiernaast ziet u de complete route op de kaart. Op route.nl kunt u ook de route downloaden. Deze route neemt je mee langs de geluksplekken 9, 3, 5, 25, 24, 18, 19, 20, 22 en kindergeluksplek K2. Bij de receptiemedewerkers van Posterbos is een brochure verkrijgbaar waarin alle geluksplekken beschreven staan met een handige plattegrond erbij. Geniet van alle plekken en deel je ervaring en ontdekking met je vrienden en de rest van de wereld via Facebook of via  Instagram.
Deze route is één van de 31 geselecteerde routes voor de Meimaand Fietsmaand 2016. De meimaand Fietsmaand is al jarenlang een groot evenement voor recreatieve fietsers. Route.nl voorziet fietsliefhebbers ieder jaar weer in de maand mei van mooie fietsroutes in samenwerking met VVV en partners. Benieuwd naar het ontstaan van deze maand voor fietsliefhebbers? Lees dan dit artikel

Lees hier de tocht van een ervaringsdeskundige: dit artikel verscheen in De Limburger van oktober 2020

Langs parels van geluk in Roerdalen

In deze rubriek gaan LEANDRA BISSCHOPS en Ron Langenveld afwisselend op zoek naar verrassende fietsroutes in binnen- en buitenland. Vandaag: fietsend op zoek naar geluk in Roerdalen.

DOOR  LEANDRA BISSCHOPS

Op zoek naar geluk? Vertel!

In mijn zoektocht naar een nieuwe fietstocht voor deze rubriek stuitte ik op de geluksplekken van Roerdalen. De inwoners nomineerden tweehonderd plekken in de gemeente waarvan zij gelukkig worden. 26 daarvan zijn vervolgens aangewezen als verborgen parels van geluk. De VVV heeft een fietsroute gemaakt langs deze verborgen parels. Een van die geluksplekken is Nationaal Park De Meinweg en dat snap ik helemaal na deze rit.

Hoe vond je het?

Deze route gaat van de gebaande paden AF en trekt echt de natuur in. Leandra Bisschops 

Het is absoluut een prachtige route. Wel had de VVV er even bij mogen vermelden dat een groot deel van de route over onverharde paden en zandwegen gaat. Nietsvermoedend vertrok ik vanuit Posterholt op de racefiets in de richting van Vlodrop. Ik fietste tussen de weilanden en genoot van een prachtig uitzicht. Toen ik nog niet lang onderweg was, kreeg ik al snel de eerste gravelstrook voor mijn kiezen. De route bracht me langs Herkenbosch in de richting van Nationaal Park De Meinweg. En toen stond ik daar ineens midden in de natuur met mijn racefiets en witte schoenen in het zand… Als ik dit van tevoren had geweten, had ik mijn gravelfiets of mountainbike van stal gehaald.

 

Dat klinkt niet al te best.

Ideaal is anders inderdaad. Zo werd een lekker rondje door Midden-Limburg peddelen ineens een gratis techniektraining op mijn racefiets. Ondanks dat heb ik genoten van de rit. De route gaat van de gebaande paden af en trekt echt de natuur in. Je vindt hier naast de mooiste plekken van Roerdalen vooral rust en schoonheid. Ik baande me al rustig peddelend een weg door het mulle zand op De Meinweg en kreeg vervolgens aardig wat singletracks voor mijn kiezen. Ik verbaasde mezelf over mijn racefiets, maar ook over mijn eigen vaardigheden. We kunnen allebei meer dan ik had gedacht. Dat is toch weer mooi meegenomen!

En de route zelf?

geluksroute Roerdalen fietsen de Limburger

Het is een mooie route, eentje die prima past bij het najaar. Wel heb ik de originele route van de VVV hier en daar een beetje moeten aanpassen, omdat niet alle paden begaanbaar waren. Zelfs met een gravelfiets of mountainbike zou dat niet gelukt zijn in verband met versperringen.

Toch mocht dat de pret niet drukken. Het is de perfecte tijd van het jaar om lekker het bos en de natuur in te trekken. Er gaat niets boven een herfstachtige ontdekkingstocht. Ik heb enorm genoten van de krakende takjes, de vallende bladeren, de warme herfstkleuren, maar bovenal van de route.

En heb je geluk gevonden in Roerdalen?

Ja, absoluut! Nu word ik altijd al gelukkig van fietsen, maar deze route doet zijn naam echt eer aan. Ik weet niet of het aan het verrassingseffect lag, de mooie herfstachtige uitzichten, het lekkere ochtendzonnetje of de geluksplekken die ik tijdens deze rit passeerde, maar een ding kan ik zeggen: ik ging op zoek naar geluk in Roerdalen en dat heb ik gevonden!

Meer Fietstochten en wandelingen

Kapellenroute door Thorn

Kapellenroute door Thorn

Lekker wandelen door het witte stadje Thorn en de omgeving van dit stadje, dat kan met deze route van 6 km. Je maakt onderweg kennis met de charme van Thorn en verder kun je de kapelletjes bewonderen die je op verschillende plekken rondom het...

Lees meer
Fietsen door smalste stukje Nederland

Fietsen door smalste stukje Nederland

In het Limburgse Echt en omgeving vind je volop natuur, rust en oude kerkdorpjes waar het elfde gebod geldt: gij zult Bourgondisch genieten. In het smalste stuk van Nederland zijn de vlaaipunten het breedst. Pittoresk Echt Via het Munningsbos rij je naar Montfort, een...

Lees meer